Bülent Ecevit: Zamlarla ilgili basın açıklaması 1970’li yıllar

13

1974’de başlayıp 1979’da biten toplam 3 Bülent Ecevit Hükümetleri sonrası 12 Eylül 1980 darbesi ile son buldu. İşte Ecevit Hükümettleri ve zamlar…

1974’den 1979’e kadar toplam 3 Bülent Ecevit Hükümeti kuruldu. Ülkenin adeta kaos yaşadığı 1970’li yıllarda kurulan CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit Hükümetleri 12 Eylül 1980 darbesi ile sona erdi.

BENZİNE YÜZDE 100 DEMİR ÇELİK ÇİMENTOYA YÜZDE 100 ZAM

İşte bir Bület Ecevit hükümetinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in zamlar ile ilgili basın açıklaması: “Kömüre, gaza, mazota, fuel oile %100 zam; demir-çelik ürünlerine %100 zam; çimentoya bir büyük zam.

KAĞIDA YÜZDE 400 GÜBREYE YÜZDE 400 İLE 750 ARASI ZAM

Ardından bir zam daha; kağıda %400; tuza %550; gübreye %500 ile %750 arası zam; ekmeğe, süte, ete zam; sigaraya, beze, şekere zam; ptt’ye, demiryoluna, uçağa, otobüse ve daha nicelerine zam…”

İŞTE 1970’LERDE BÜLENT ECEVİT HÜKÜMETLERİ VE YAŞANANLAR

Talu Hükümeti (15.04.1973-26.01.1974): Hükümeti kurma görevi, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Cumhuriyet Senatosu Kontenjan Üyesi Naim Talu’ya verildi. Talu, AP ve CGP’den oluşan bir koalisyon hükümeti kurdu.

26 Nisan 1973’te yapılan güven oylamasında kullanılan 357 oyun, 261’i kabul, 91’i ret, 2’si çekimser çıktı. 79 milletvekili oylamaya katılmadı. Ekim 1973’te yapılan genel seçimler sonunda hükümeti kurma çalışmaları başladı. Görevlendirilen CHP ve AP genel başkanları hükümeti kuramadı.

Bunun üzerine, hükümet kurulamadığı için görevine devam eden Talu’ya hükümeti kurma görevi yeniden verildi. Talu, CHP, AP ve CGP’yibir araya getirmeye çalıştı. AP kabul etmeyince, Talu 10 Ocak 1974’te istifasını verdi.

I.BÜLENT ECEVİT HÜKÜMETİ

I. Ecevit Hükümeti (26.01.1974-17.11.1974): Hükümeti kurma görevi, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından Zonguldak MilletvekiliBülent Ecevit’e verildi. Ecevit, CHP ve MSP koalisyon hükümetini kurdu.

7 Şubat 1974’te yapılan güven oylamasında kullanılan 373 oyun 235’i kabul, 136’sı ret, 2’si çekimser çıktı. Koalisyon ortakları arasında artan bunalım nedeniyle, Başbakan Ecevit, 17 Kasım 1974’de istifa etti.

Irmak Hükümeti (17.11.1974-31.03.1975): Hükümeti kurma görevi Fahri Korutürk tarafından Cumhuriyet Senatosu Üyesi Sadi Irmak’a verildi. Irmak, CGP’den 4 milletvekilinin katıldığı ve Bakanlar Kurulu’nun diğer üyelerinin tümü dışardan atanan bir azınlık hükümeti kurdu.

29 Kasım 1974’te yapılan güven oylamasında kullanılan 378 oyun 17’si kabul, 358’i ret, 3’ü geçersiz çıktı. 70 milletvekili oylamaya katılmadı. Hükümetin güvenoyu alamaması üzerine Sadi Irmak istifa etti.

SÜLEYMAN DEMİREL HÜKÜMETLERİ

IV. Demirel Hükümeti (31.03.1975-21.06.1977): Hükümeti kurma görevi, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından Isparta Milletvekili Süleyman Demirel’e verildi.

Demirel, AP-MSP-MHP-CGP’den oluşan bir koalisyon hükümeti kurdu. (1’nci Milliyetçi Cephe Hükümeti.) 12 Nisan 1975’te yapılan güven oylamasında kullanılan 442 oyun 222’si kabul, 218’i ret, 2’si çekimser çıktı. 5 milletvekili oylamaya katılmadı. Hükümet, 1977’de yapılan genel seçimler nedeniyle sona erdi.

II.BÜLENT ECEVİT HÜKÜMETİ

II. Ecevit Hükümeti (21.06.1977-21.07.1977): Genel seçimler sonrasında hükümeti kurma görevi, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından Zonguldak Milletvekili Bülent Ecevit’e verildi.

Ecevit’in kurduğu azınlık hükümeti, güvenoyu alamadı. 3 Temmuz 1977’de yapılan güven oylamasında kullanılan 448 oyun 217’si kabul, 229’u ret, 2’si çekimser çıktı.

V. Demirel Hükümeti (21.07.1977-05.01.1978): Hükümeti kurma görevi, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından Isparta Milletvekili Süleyman Demirel’e verildi.

Demirel AP-MSP-MHP’den oluşan bir koalisyon hükümeti kurdu. (2. Milliyetçi Cephe Hükümeti.) 1 Ağustos 1977’de yapılan güven oylamasında kullanılan 448 oyun, 229’u kabul, 219’u ret yönünde çıktı.

GENSORUYLA DÜŞÜRÜLEN İLK HÜKÜMET

CHP Grubu adına Grup Başkanvekilleri Altan Öymen ve Hayrettin Uysal 29 Aralık 1977 tarihinde, içte ve dışta güvenliği sağlayamadığı, cephecilik anlayışıyla ulusal birliği zedelediği, halk çoğunluğunu yoksulluğa sürüklediği ve TC Devleti’ni Anayasa’nın belirlediği kurallardan ve çerçeveden uzaklaştırmaya çalıştığı iddiasıyla BaşbakanSüleyman Demirel başkanlığındaki hükümet hakkında Anayasa’nın 89’uncu,Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 107’nci maddeleri uyarınca ”gensoru” açılması için önerge verdiler.

TBMM’nin 31 Aralık 1977 günlü oturumunda yapılan oylama sonucunda hükümet güvenoyu alamayınca düştü.

III.BÜLENT ECEVİT HÜKÜMETİ

III. Ecevit Hükümeti (05.01.1978-12.11.1979): Hükümeti kurma görevi, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından Zonguldak MilletvekiliBülent Ecevit’e verildi.

Ecevit, 11 bağımsız milletvekilinin desteğini alarak, hükümet kurdu.

17 Ocak 1978’de yapılan güven oylamasında kullanılan 447 oyun 229’u kabul, 218’i ret yönünde çıktı. 14 Ekim 1979’da yapılan ara seçimlerde boş bulunan 5 milletvekilliğini de muhalefetin kazanması üzerine Başbakan Ecevit istifa etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!